Nieuw Zeeland - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van Taco - Jelle Strikwerda - WaarBenJij.nu Nieuw Zeeland - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van Taco - Jelle Strikwerda - WaarBenJij.nu

Nieuw Zeeland

Door: Taco leaving kiwiland

Blijf op de hoogte en volg Taco - Jelle

17 September 2005 | Nieuw Zeeland, Wellington

Tja, daar zit je dan weer achter een beeld schermpje in internetcafe na weer een land intensief gezien te hebben. 3 maanden Nieuw Zeeland, genaamd naar de provincie Zeeland in ons allerbekende kikkerlandje Nederland door ene heer Abel tasman ergens in 1700. Juist, dezelfde die Australie op de kaart heeft gezet. Goed opgelet!

Gevlogen van Sydney naar Auckland, mijn busje achterlatend bij twee goede Nederlandse jongens. Welke de bus netjes in de Blue Mountains hebben geparkeerd (100 km van Sydney). Vond hem terug met wat overblijfselen van het eten van een knaagdieren en twee joekels van spinnen. Eentje heb ik er uit gekregen en eentje.....

In Auckland aangekomen en daar in een in Sydney geboekt Hostel verbleven voor een paar dagen. Gelijk werk gezocht en dat viel nog niet mee zonder werkvisa..maar ach de volhouder wint (makkelijk praten achteraf).

Z'on vier a vijf weken gewerkt in een Mexicaans restaurant, en ja ze verkochten Taco's en een aantal weken als schilder (ik hoor het wel als jullie wat te schilderen hebben). In het restaurant erg veel lol gehad met Pavel uit Tsjechie. Woonde toen 6 maanden in NZ. Heb ook de pers nog gehaald in het restaurant, een klein stukje in een column over het niet kunnen verstaan van haar Canadese echtgenoot en dat ik niet veel van de kaart wist, maar, er is ook nog wat positiefs...ik was zo aardig en vriendelijk..Jaja, je kan veel mensen voor de gek houden! Bewijs is aan te vragen als ik weer in NL ben.

Na deze weken gewerkt te hebben, heb ik een kiwi zo gek gekregen om aan mij een auto uit te lenen. Dus zo ben ik heerlijk in mijn eentje ten Noorden van Auckland gaan rondscheuren. En ik kan je vertellen dat ik aardig wat grote glimlachen op mijn gezicht heb gehad! Damn, wat was dat lekker om door al die bochten te scheuren, te genieten van de leegte en natuur. Ben z'on 5 dagen op pad geweest. En het toppunt was toch wel het graven van een gat in Hot water beach in Coromandel Peninsula en er dan heerlijk in te gaan liggen. Onder dit strand is een warm water bron dus super leker. En dan spring je weer even in het koude zeewater en dan ga je weer lekker in je gat liggen. Super!

Na deze dagen auto weer ingeleverd en ben ik van Auckland (noorder eiland) naar Christchurch (zuider eiland)gevlogen. Hier twee nachten gebleven en samen met een Engelse een auto in twee dagen verplaatst naar Queenstown (1 van de wintersportplaatsen). Kosten 1 dollar per dag! Not bad he! Onderweg nog wat "getrampt", oftewel geklommen in Mount Cook Area (Mt. Cook is hoogste berg in NZ). Daar een Hostel met een sauna...heerlijk. Het was winter voor de mensen die dat nog niet door hadden).

Van Queenstown zijn we gaan liften naar Glenorchy. We werden op deze zondag opgepikt door de plaatselijke dominee die op weg was naar zijn kerkje in Glenorchy( 1 keer in de mnd dienst daar). Wij mee de kerk in en een dienst bijgewoond. In totaal waren we met z'n vijfen. Oftewel erg gelovig in dat dorp. (nou moet ik er wel bijvertellen dat het niet erg groot was...misschien 50 inwoners).

Deze andere mensen nodigden ons allen uit voor koffie op de boerderij en daar konden we direkt blijven slapen. Na de demo van de schaapshonden...ongelooflijk mooi hoe die honden luisterden... Zijn zij zelf die avond naar familie gegaan, dus we hadden het huis alleen! Op 2 katten, 3 honden en 800 schapen na dan...Ongelooflijk! De next day zijn we de Routeburn track gaan doen en ik kan je vertellen voordat we bij het begin waren, hadden wel al z'on 8 km gelopen. Tussendoor gelift, maar zoals je waarschijnlijk wel kan begrijpen...in the middle of nowhere! Na nog eens z'on 8 km bergje op. In een grote hut geslapen (80 bedden). Had ik eerlijk gezegd niet verwacht dat ze zo groot waren, maar in de zomer schijnt het hier aardig druk te zijn. Wij waren er gelukkig helemaal alleen. Opwarmen van de grote eetkamer was niet te doen, dus met kleren en al om 19 a 20.00 gaan slapen.

Weer terug hebben we de dag erna op paarden een ritje gemaakt, wat weer super was in the middle of nowhere, groot meer voor je neus, bergen met sneeuwtoppen om je heen, af en toe een valk boven je hoofd rondcirkelend..geweldig! Aan al het moois kwam natuurlijk ook weer een eind ( zo schijnt dat in het leven te gaan...dan weet je het alvast..) Zo ben ik een kiwivriend op gaan pikken in Queenstown en zijn we samen de dag erna naar Te Anau gegaan. Hier hebben we een deel van de Keplertrack gedaan. Twee nachten in een hut gebivakkeerd. Tweede nacht twee aardige kiwi's ontmoet in de hut, waar ik weer een nacht heb gebivakeerd in Invercargill ( ja ja zo bespaar je nog eens wat geld). Eerst ochtend werden we voordat het licht was gewekt door Kea's! Kea's zijn dwergpapagaaien, de enige papagaaien in de wereld die in de bergen leven. En het was er dus niet 1, nee!, het waren er 5! Deze kea's hebben de neiging om alles te slopen met hun zeer stevige snavels. Het schijnt zelfs zo te zijn dat dit 1 van de grootste problemen is voor autoverzekeringen. Ze vinden het namelijk leuk om het rubber van je autoruit eruit te trekken....en dan weet je het wel. Maar goed, terug naar de Kea's. Ik heb uiteraard min fototoestel gepakt en z'on 50 foto's weggeschoten (volgen). Na dit geweldige avontuur heerlijk van de opgaande zon en uitzicht op bergen en meer genoten.
Ook aan dit avontuur kwam natuurlijk helaas weer een einde. Na Te Annau ben ik meegereden met een zwitser via Invercargill naar Dunedin. Onderweg nog op een verlaten strand met wat zeeleeuwen van 400 kilo gestoeid..super!

Dunedin, leuke stad. Een schotse nederzetting. Aardig wat oude gebouwen (wat bijzonder is in een "jong" land). Na Dunedin meegereden naar Wanaka (wintersport plaats) hier 1 nacht gebleven (kon het niet aan zien al die mensen die gingen snowboarden...ik was aardig blut). Van Wanaka naar de Westkust gegaan van het Zuider eiland. (ook wel de Wetcoast genoemd...regen). Prachtige, ongerepte natuur en weinig auto's. Lift gekregen van een 9de generatie Kiwi (of te wel over over over...grootvader was 1 van de eerste pakeha's(maori voor witte europeaan).

Samen uitstapje gemaakt naar Foxglacier..indrukwekkend. Verplaatst zich 1 meter per maand. En dat schijnt erg snel te zijn. Overnacht in een oude pub in Ross (goudmijn stadje). Vandaar naar Greymouth, daar eruit gegooid en....de Tranzalpine train gepakt naar Christchurch ( dit schijnt 1 van de mooiste treinroutes te zijn in de wereld, volgens Lonely Planet. Zou hetzelf niet weten want ik heb ze niet allemaal gezien). Van Christchurch in 4 liften naar Kaikarou voor de walvissen. Dag erna 2 potvissen gezien! Geweldig. Tevens albatrossen en zeeleeuwen! Hostel met zwembad, spa en sauna voor 10 euro per nacht...not bad not bad!

Van Kaikarou naar Picton meegelift met een grote amerikaanse truck (mijn jongensdroom werd werkelijkheid, jaja iedereen wilde vroeger piloot of dokter worden, maar ik wilde vrachtwagenchauffeur worden..vandaar).

Boot gepakt die avond naar Wellington (noorder eiland weer en hoofdstad van NZ). Die ochtend twee havenwerkers overleden, dus de stemming was niet echt top.

In Wellington kwam ik in de eerste kamer van een hostel en daar lag al om 23.30 een alleraardigste jongen in zijn eigen kots te slapen. Ben dus maar van kamer gewisseld. In wellington erg veel lol gehad met een duitser, ier en een engelse. Kwam voornamelijk door de rum denk ik...

Van Wellington naar Napier met de bus (weinig tijd meer) Napier is 1 van de Art deco steden van de wereld. Van Napier weer terug naar Auckland. En daar weer op het vliegtuig gestapt richting Sydney.

Busje verkocht in een middag! Mazzel! 2 weken gewerkt en maandag as. 19/09 stap ik op vliegtuig naar..Phuket Thailand via Taipei (taiwan) en Bangkok (thailand).

Erg veel zin in, moe van de westerse maatschappij. En op weg naar weer nieuwe avonturen....YAHOO!

Geniet daar in Nederland, dan doe ik het hier!

Taco

• 22 December 2009 - 17:27

Kweetniet:

he je bent allang terug! Krijg je nog mails binnen?

• 25 Januari 2010 - 17:42

Kweetniet:

ok ok, volgens mij ben je een beetje huiverig, niet waar? Nou ik maak mezelf kenbaar over 4 weken.... wie weet sta ik dan wel op je stoep en neem ik je mee naar een heel ver warm land!

Ok je krijgt een eerste hint van me:

hint 1: Noord/Zuid

• 25 Januari 2010 - 18:12

Kweetwel:

hmmm...lijn? Lekkage? driemaal? autopech?

• 25 Januari 2010 - 18:17

helaas.....

hint 2: Zwart/Wit

• 25 Januari 2010 - 18:19

hint 3: Warm/koud

je kent me hoor!

• 25 Januari 2010 - 18:27

Kweetniet:

voor nu de laatste hint voorlopig

op dit adres zit een bv gevestigd, de naam verwijst naar de persoon achter deze berichten:

Jan van Riebeekstraat 45
    2595 WT Den haag